Project Detail

House 11

Located on a suburban site with a large park in front, this house is organised around two vertical planes that screens noise and provide a monolithic backdrop for the living spaces. The elevation has minimal glazing and is articulated with terraces and sunshades. The building explores the classic modernist principles of pure geometry, open space and an emphasis on light. There is a contrast between the light-filled, transparent surfaces of public spaces and the solid white surfaces of interior, private spaces.

 

Entry is via a pedestrian court into an entry vestibule. The vestibule serves to receive and redirect the path of circulation towards the other courts present in the house. The façade materials have been selected with respect for the subtropical semi-arid Delhi climate. The architecture also responds directly to the intense year-round sun by integrating sun shades into the façade.

 

Completed – 2006

Client – Sajive Jain

Plot Size –  900 sqm

Built Up Area – 850 sqm